Гледай
на живо

Изтече срокът за продажбата на къщата на Яворов

Утре ще стане ясно ще има ли тя нов собственик

Изтече срокът за продажбата на къщата на Яворов Срокът за втория опит за продажба на  един от най-значимите паметници на културата в столицата,... thumbnail text
Срокът за втория опит за продажба на  един от най-значимите паметници на културата в столицата, а именно софийският дом на поета-революционер Пейо Яворов и съпругата му Лора Каравелова, изтече днес.
 
Припомняме, че от години над масивната къща в центъра на столицата, обявена за паметник на културата, сякаш тегне проклятие.
 
Домът, в който първо Лора, а след това и самият Яворов отнемат живота си, след като за период от време работи като действащ музей, затваря врати, заради невъзможност да бъде ремонтиран.
 
В края на 2017-та, след успешна реставрация и  укрепване на постройката, къщата отвори отново врати за посетители. След по-малко работа обаче се оказа, че тя е собственик на частно лице, което я ипотекирало и поради невъзможност да покрие дълговете си, тя подлежи на публична продан.
 
През ноември 2018-та година къщата на Яворов беше качена на страницата на Камаарата на частните съдебни изпълнители и предложена за продан за сумата от 1 628 758 лв. Тъй като на търга тогава не се яви нито един кандидат, беше насрочена нова продажба,а цената, както го изисква законът беше свалена с 10%. 
 
Така домът на поета се оказа за втори път заплашен от възможността да попадне в ръцете на собственик, чийто намерения не са ясни. Срокът на втората продан изтече именно днес 21.01.2019, а сумата, за която се предлага възлиза на  1 465 882 лева.
 
Пред телевизия "Евроком" сътрудник на частния съдебен изпълнител Мирослав Колев заяви, че утре предстои от кантората да проверят в съда, постъпили ли са наддавателни предложения и едва тогава ще могат да дадат информация по случая.
 
В началото на месеца "Евроком" се свърза и със Столична община, от където заявиха, че нямат намерение да участват в търга. Оттам обясниха, че са почти сигурни, че и този път няма да има кандидати, тъй като в момента тече и съдебно дело по изясняване на собствеността, резултатът, от който ще стане ясен най-рано в началото на февруари.
 
Като  окончателно решение на проблема с имота от Столична община виждат, след като се изясни собствеността, държавата да я закупи и да я остави на грижите на общината.