София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Журналисти: Силвия Великова е известна с неудобните си въпроси

Бойко Борисов готов да вземе оставката на шефа на радиото

пропускане
5 годиниОбщество 18 Боряна Райчева

Журналисти от различни български медии се събраха на протест пред БНР. Той бе предизвикан след като вчера беше отстранена репортерката и водеща на сутрешния блок Силвия Великова. Тя отговаряше и за съдебния ресор.

По-късно тя беше върната на работа, като саматя тя писа във Facebook,че е получила обаждане от шефовете си, които й съобщили, че ще продължи да води предаването си. Връщали й и ресора, но за него щял да работи и друг човек, които щял да отговаря за плурализма.

Според директора на програма „Хоризонт“ Николай Кръстев промяната в графика на водещите в програма „Хоризонт“ следва и от факта, че по време на годишния си отпуск Силвия Великова, в нарушение на Кодекса на труда, е участвала в предаването „12+3“ като в ефир тя е призовала слушателите да вземат участие в протест. Публичното представяне на едностранна позиция в ефира на общественото радио е недопустимо и непрофесионално нарушение на журналистическите стандарти и етични норми.

За да бъде осигурен плурализъм на всички гледни точки, УС препоръчва на г-н Кръстев да бъде определен по още един журналист във всеки ресор с цел да се гарантира неприкосновеността на обществения интерес.

Темата с БНР се пренесе и в пленарната зала на парламента. БСП излязоха с декларация, в която обвинява управляващите, че погазват свободата на словото. Документът беше прочетен от лидера на социалистите Корнелия Нинова.

Премиерът Бойко Борисов също изрази подкрепата си за Великова. А точните му думи бяха: "Главанаци, главанаци е точната дума. Имам чувството, че го правят нарочно".

"Когато научих за свалянето на Великова, аз й се обадих лично. Може би 20 години, когато бях главен секретар, тя беше криминална журналистка. Даже и на празници сме се поздравявали. Като чух за тази глупост, която са сътворили, обадих й се да ми потвърди. Аз не познавам директора на БНР, не съм го и виждал, освен ако случайно не е заставал до мен. Помолих да му предадат, защото изпълнителната власт само дава парите, а не се меси... Все пак обаче аз съм и председател на партия. Това ме прави и шеф на най-голямата парламентарна група, която е гласувала за неговия избор. И, ако не поправи това безобразие, ще отида в парламента и ще поискам групата на ГЕРБ да му вземе оставката", заяви Борисов.