Гледай
на живо

Катар напуска ОПЕК

Потенциалът им не бил в петрола, а в газта

Катар напуска ОПЕК Катар ще напусне през януари Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), това заяви нови... thumbnail text

Катар ще напусне през януари Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), това заяви новият министър по въпросите на енергетиката Саад бин Шарида ал Кааби.

"Катар реши да се оттегли от членството си в ОПЕК, като решението ще влезе в сила от януари 2019 година", каза Саад ал Кааби на пресконференция в Доха, като допълни, че организацията е била информирана за това.

Катар ще продължи да добива петрол, но ще се съсредоточи върху производството на газ. Емирството от Залива е най-големият износител в света на втечнен природен газ.

"Нямаме много потенциал, напълно сме реалисти за това. Потенциалът ни - това е газът", подчерта катарският енергиен министър.

Азиатската страна с население от 2,6 милиона души, в която гражданите съставляват над 10 процента от населението, е открила Северното поле през 1971 година - същата година, през която става независима.

Катар е член на ОПЕК от 1961 година. Основите на организацията са поставени през септември 1960 година под влиянието най-вече на Саудитска Арабия, която днес властва над 15-членния картел.

Саудитска Арабия прекъсна дипломатическите си отношения с Катар през юни 2017 година, като обвини емирството, че подслонява личности и организации, които са враждебни на Рияд.