София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Кметът на Лондон поиска 2,5 млн паунда обезщетение от Volkswagen

Volkswagen получи Антинобелова награда за химия през 2016 г.

7 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Кметът на Лондон Садик Хан поиска от германския автомобилен производител Volkswagen 2,5 милиона паунда компенсация на фона на "дизеловия скандал", информира в-к Times.
В средата на септември 2015 г. Volkswagen бяха обвинени в САЩ в оборудване на своите дизелови автомобили със софтуер, подценяващ реалните цифри на емисиите. Разследване срещу Volkswagen се води в редица страни в Европа и Азия.
Искам да видя подходящи действия от тяхна (на Volkswagen) страна за пълно обезщетение на хиляди лондончани, които са закупили VW автомобили с чиста съвест, ползвали са автомобилите, които сега способстват за (увеличение на концентрацията на) въздуха-убиец в Лондон, пише Хан в писмо до Volkswagen.
Призовавам ги също да възстановят на Департамента по транспорт в Лондон 2,5 милиона паунда неполучени приходи от такси за използването на превозни средства, се казва в писмото на кмета/
Садик Хан заяви, че с тези средства ще финансира нова програма за подобряване на качеството на въздуха в училищата в области, където е отчетено максимално замърсяване на въздуха.
Според вестника всяка година в Лондон умират повече от девет хиляди души от болести, произтичащи от замърсяване на въздуха.
Volkswagen получи Антинобелова награда за химия през 2016 г. за създаването на "ефективно" устройството, което измерва нивото на вредни емисии.
Награждаването се проведе в Харвардския университет в щата Масачузетс на 26 септември.
В резултат на скандала от миналата година автомобилната компания отчете загуба в размер на 1,3 милиарда евро.