София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Крадците на нартините на Майстора не знаели кой е той

Престъплението им било поръчано от друг

5 годиниПравосъдие 3 Боряна Райчева

Ромите Виктор Христов и Антон Антонов, станали известни с това, че преди няколко дни откраднаха скъпи картини от Владимир Димитров-Майстора, заявиха днес пред журналисти в  Софийския районен съд, че не знаят кой е автора на произведенията не са подозирали каква е тяхната стойност. Кражбата били извършили по поръчка на човека, за когото работели.
 
Обвиняемият Антонов заяви пред съдията, че има много голям опит във вършенето на незаконни дейности и ако е искал, е щял да се скрие, но доброволно се е предал, защото желаел да съдейства на органите на реда, за да бъдат заловени тези, които са целели да печелят големи пари на техен гръб. Антонов обясни още и че  вече е получил заплахи в ареста и помоли за по-лека мярка. Такова искане към съда оправи и другият обвиняем  Виктор Христов, който също заяви, че доброволно се е предал.
 
Защитниците и на двамата съобщиха, че те помагат на разследващите.
От Софийска районна прокуратура обаче поискаха  задържани да останат в ареста, тъй като се намират в условията на тежък рецидив и имат повече от две извършени престъпления, многократно са били издирвани по други техни мерки и има опасност отново да избягат, да се укрият или да извършат ново неправомерно деяние.
 
За престъплението, което са извършили Христов и Антонов, ги грози затвор от 3 до 15 години.