Гледай
на живо

Круизен кораб аварира край Норвегия

Евакуираха 1300 пътници

Круизен кораб аварира край Норвегия Мащабна евакуация край бреговете на Норвегия. 1300 души бяха евакуирани по спешност от борда на круи... thumbnail text

Мащабна евакуация край бреговете на Норвегия. 1300 души бяха евакуирани по спешност от борда на круизен кораб заради повреда в двигателя, съобщава Би Би Си. Спасителни хеликоптери изтегляха един по един стотици пътници и екипаж от борда.

Viking Sky е претърпял авария на двигателите и е изпратил призив за помощ, защото вълните го тласкат към сушата.

След като започна евакуацията екипажът успя да рестартира единия от двата двигателя и в момента корабът е на котва на около 2 км от брега.

Но два спасителни кораба бяха принудени да се върнат, защото вълнението не позволява да доближат безопасно круизния лайнер. Затова работят само хеликоптерите, които пренасят хората от палубата до село край град Мьолде

Привечер бяха пренесени едва стотина души и според говорителя на спасителните служби ще е нужно доста време, ако трябва всички да напуснат кораба.

Вълните достигали 6-8 метра височина, а вятърът духал с 24 метра в секунда, сочат данни на норвежката метеослужба. 

Viking Sky е построен през 2017 г. и принадлежи на Viking Ocean Cruises, една от компаниите на норвежкия милиардер Торстен Хаген. Според интернет сайта на кораба капацитетът му е 930 пътници.