София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Курц: Няма причина за отлагане на Брекзит

Спешната среща на високо равнище на ЕС - на 10 април

пропускане
5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Няма причина за поредното отлагане на Брекзит, което иска британският премиер Тереза Мей. Това заяви австройският канцлер Себастиан Курц.
Към момента датата за Брекзит е 12 април, но Мей обяви, че ще поиска да отложи крайния срок за по-късен момент. В същото време тя коментира, че законопроектът за напускане на ЕС трябва да бъде приет преди 22 май, така че Великобритания да не участва в изборите за Европейски парламент.
В момента няма причина за удължаване. Хаосът в Обединеното кралство не се е променил, каза Кърц пред репортери след среща на правителството.
Ако нещата се променят, ще бъдат обсъдени. Надявам се, че нещата ще се променят. Тогава бих казал "да ", добави той.
Лидерът на британската опозиция Джереми Корбин се съгласи да обсъди Брекзит с премиера Тереза Мей.
Спешната среща на високо равнище на ЕС относно Брекзит ще се проведе на 10 април.
Ако парламентът на Обединеното кралство не подкрепи трикратното отхвърляне на споразумението за Брекзит през следващите дни, възможността за "твърдо" разделяне на страната от съюза на 12 април или искане за по-дълго отлагане на датата на развода ще остане, каза главният преговарящ на ЕС за Брекзит от ЕС Мишел Барние. Новото забавяне ще доведе до рискове за Европейския съюз, следователно, за да се осигури, ще бъде необходима сериозна обосновка, обясни той.