София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Мая Манолова се озъби на Нинова заради президентските номинации

Омбудсманката е бясна, че ръководството я игнорира

8 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Битката за президентската номинация в БСП се изостря. В петък стана ясно, че омбудсманката Мая Манолова е написала до Стефан Данаилов съобщение, което той самият определи като „гнусно“.

В отговор Манолова публикува съобщението: "Спрете да ме заливате с помия. Никога не съм си и помисляла да бъда паралелен кандидат на БСП. Ще приема всяко решение на ръководството."

Омбудсманката написа още във „Фейсбук“, че кандидатурата ѝ се подкрпя от Юрий Асланов, Бриго Аспарухов, Костадин Паскалев, Калоян Паргов и че 179 общински организации на БСП от общо 265 са я номинирали за кандидат за президент, а 56 – за вицепрезидент.

„Това прави 235 от общо 265 организации на БСП във вътрешното допитване и десетки граждански организации! Но очевидно, ръководството мисли друго! Няма да позволя името ми да се замесва в партийни интриги. Доказала съм, че да работя за хората е моя мисия, мисия която ще продължа да изпълнявам с още по-голям хъс и енергия. Както казах вече, аз няма да предам това доверие", пише още Мая Манолова.

Според източници, близки до ръководството на БСП, Корнелия Нинова не желае да издигне кандидатурата на Мая Манолова, тъй като, ако тя постигне добър резултат, може да предяви претенции за лидерство в партията.

Самата Нинова, която получи най-много номинации при вътрешнопартийното допитване, се отказа да участва в президентските избори и лансира кандидатурата на генерала от авиацията Румен Радев. Кандидатурата на генерала се подкрепя и от бившия президент Георги Първанов.

По-рано друг кандидат, който получи множество номинации – депутатът Таско Ерменков, заяви в интервю за телевизия „Евроком“, че не се отказва от надпреварата, въпреки че името му не фигурира сред шестте имена, които БСП ще предложи на евентуалните си коалиционни партньори.

Ерменков каза, че съобщението, че си е направил самоотвод, е невярно и той ще настоява Националният съвет на БСП да се произнесе по кандидатурата му.

БСП трябва да обяви кандидатите си президент и вицепрезидент на 14 август. Дотогава ще се водят разговори с АБВ, Движение 21 и други партии от левицата.