София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Менда Стоянова: Бюджет 2020 е пица с гъби, шунка и пармезан

Минималната работна заплата ще е 610 лв

4 годиниИкономика 4 Боряна Райчева

Пица с шунка, гъби и пармезан. По този начин Менда Стоянова, - член на изпълнителната комисия на ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси, определи Бюджет 2020. 

По думите ѝ учителската заплата за поредна година ще се увеличи, като за разглеждания период увеличението ще бъде със 17%, защото образованието е основен приоритет. Увеличение ще има за всички бюджетни заплати, защото те са изостанали в сравнение с частния сектор. 

Минималната работна заплата на учителите през 2016 година е била 600 лв, а минималната през 2020 година ще бъде 1080 лева, информира Стоянова.

Във връзка с недоволството на медицинските работници по отношение на заплащането, Менда Стоянова коментира: Ако трябва да сравняваме здравната услуга в България с някои други страни, например Великобритания, България има изключително голям достъп до медицински услуги. Всичко това се приема от парите в касата. Вероятно трябва да се направи промяна в системата и самите лекари да дадат предложения. Единственият начин да се получават повече средства от медицинските служители е да бъдат заработвани по здравните пътеки, коментира председателчт на парламентарната комисия по бюджет и финанси

Минималната работна заплата ще е 610 лв. 

Заради закупуването на Ф-16 Бюджет 2020 няма да има големи излишъци, допълни Стоянова.