София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

МЕНДА СТОЯНОВА ОБЕЩА ПАДАНЕТО НА СПОРНИТЕ ТЕКСТОВЕ

ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЩЕ ИМА НАЙ-РАНО НА 20-ТИ НОЕМВРИ

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Най-рано на 20-ти ноември ще има предложение за падане на спорните текстове за орязване на социалния пакет на полицаите, пожарникарите и военните. Това стана ясно по време на обсъждането на Бюджет 2016 на първо четене в парламентарната бюджетна комисия.
Синдикатите от сектор „Сигурност“ се обединиха, че реформа може да има, но без орязване на бюджета на системите. В отговор на това, предстедателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова заяви, че няма процесуални пречки по разглеждането на бюджета. Тя посочи кога спорните предложения, предизвикали протести, могат да отпаднат. По думите й това може да стане най-рано след приемането на закона за държавния бюджет на първо четене в зала, а именно на 20-ти ноември. Тя допълни, че следващата седмица синдикатите ще бъдат поканени на среща, на която да се обсъдат конкретните им предложение за реформи в секторите сигурност и отбрана.