София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Меркел и Макрон против отпадането на мониторинга за България

Унгария и Полша също под лупа?

пропускане
4 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Франция и Германия, заедно с четвъртата по тежест Испания, съоснователките на Съюза от БеНеЛюкс, Австрия, Швеция, Дания и Финландия са против препоръката на отиващата си Европейска комисия на Жан Клод Юнкер и няма да я подкрепят на решителното гласуване в Европейския съвет за отпадането на мониторинга за България за правосъдието, корупцията и борбата с престъпността.
8 от държавите са категорични, а 3 са с гъвкаво мнение. Основните противници са Еманюел Макрон и Ангела Меркел. Френският президент Макрон неведнъж заяви, че мониторингът не трябва да отпада, дори напротив – трябва да се разширява, като обхване и Унгария и Полша. В същия дух се изказа и председателят на новата Европейска комисия Урсула фон дер Лайен. Новият механизъм за наблюдение вероятно ще бъде свързан с отпускането на еврофондове по новия програмен период, който започва само след 2 месеца.
Условия за тази опозиция създаде Жан-Клод Юнкер, защото ЕК само препоръча отпадането на мониторинга, но не прие решение за прекратяването му, като прехвърли въпроса към Европейския съвет, където заседават лидерите на 28-те и на Европарламента, а там държавите-противници имат ярко изразено числен превес.
Това до голяма степен може да реши съдбата на правосъдния министър Данаил Кирилов.