София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

МИЛОШ ЗЕМАН: КРИЗАТА С МИГРАНТИТЕ В ЕС СЕ ЗАСИЛВА

„ЩЕ ЗАПОЧНЕ МАСОВА ДЕПОРТАЦИЯ НА НЕЛЕГАЛНИ БЕЖАНЦИ“

8 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Европейският съюз ще бъде принуден да започне масова депортация на нелегални бежанци, тъй като кризата с мигрантите ще се засили, заяви чешкият президент Милош Земан.

Той обясни, че Европа не е създала механизъм за регулация на притока на хора и не е била готова да ги посрещне, въпреки че политици и експерти са предупреждавали за това. Поради тази причина, според президента, единственият изход от сложната ситуация ще бъде депортацията на т. нар. икономически мигранти и на хората, които разпространяват омраза. Земан смята, че Брюксел трябва да се договори с мюсюлманските страни за приема на бежанци, на които им е било отказано убежище и които не искат да се връщат в родината си. Една от тези държави би могла да бъде Алжир.
Милош Земан отново призова за засилване на контрола по границите на Шенген. Той също така е на мнение, че правителството в Прага трябва да се подготви за възможността за възстановяване на граничния контрол и спирането на бежанците преди да са влезли на територията на Чехия.

Източник: ТАСС