София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Мишел Барние: Готови сме за преговорите по Брекзит

Те започват на 19 юни

7 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Готови сме за преговорите по Брекзит. В това увери главният преговарящ за ЕС Мишел Барние, бивш еврокомисар и външен министър на Франция.

По думите му, Съюзът е започнал подготовката още след като е станал ясен желаният курс от Лондон. Затова е и добре подготвен.Това се случва година след референдума, на който по-голямата част от британските гласоподатели избраха Брекзит.

Барние предупреди за тежки последсвтвия, ако не се стигне до сделка и отсече, че това за него не е възможно. Това беше отговорът му на британския министър за Брекзит Дейвид Дейвис, който предупреди, че Лондон може да се отдръпне от преговорите, ако Брюксел настоява за сметка в размер на 100 милиарда евро.
Преговорите започват на 19 юни, 11 дни след предсрочните парламентрни избори във Великобритания.

Външните министри на Европейския съюз вчера единодушно дадоха на Барние зелена светлина да започне, както те предупредиха, "много трудните" преговори с Великобритания за излизането ѝ от Общността.
Двете преговарящи страни вече са в конфликт във връзка с основни въпроси, включително и относно разходите за излизането на Великобритания от ЕС.