София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Мишел Платини подаде оставка като президент на УЕФА

Очаква се извънреден когрес на футболната централа

8 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Президентът на УЕФА Мишел Платини подаде оставка. Решението му идва, след като Спортният арбитражен съд в Лозана намали, но не отмени наказанието му за изключване от футбола. Платини беше наказан заради нелоялно плащане на стойност 2 млн. швейцарски франка. Сумата е била преведена на французина от бившия президент на ФИФА Сеп Блатер, който също беше наказан.

Първоначалното наказание на президента на УЕФА беше за осем години, но то беше намалено на шест години от апелативната комисия на ФИФА. Платини обжалва, но съдът в Лозана единствено намали допълнително наказанието на четири години.

Двамата с Блатер твърдяха, че не са извършили нищо нередно. Тричленният състав, гледал делото в Лозана, прецени, че французинът е виновен. Според тях поведението на Платини "не е етично нито лоялно".

Според решението на съда с плащането е бил нарушен етичният кодекс на ФИФА. Досегашното наказание от шест години е определено за прекалено сурово и затова е наложено ново с продължителността на един президентски мандат.

Очаква се в най-скоро време да бъде свикан конгрес на европейската футболна централа, който да приеме оставката на Платини и да избере нов президент.