София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

МОБИЛЕН ОПЕРАТОР МАМИ КЛИЕНТИ

КЛИЕНТИТЕ СА ТАКСУВАНИ НЕКОРЕКТНО ЗА МОБИЛЕН ИНТЕРНЕТ

9 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Един от мобилните оператори в България мами своите клиенти за тарифите на мобилен интернет, като премълчава начина, по който се таксува той. За този проблем алармираха от Комисията за защита на потребителите.

В договорите на клиентите е бил споменат само тарифният план за таксуване на изразходеното количество мегабайти и начинът, по който се формира тарифата на трафика на данни, според който заплащането е на всеки килобайт. Мобилният оператор никъде не е написал, че има фиксирана минимална цена за всяко влизане в интернет, която се равнява на цената за 1МВ трафик на данни.
По този начин стойността на мобилната услуга се изчислява на цената на 1МВ без значение от реално изразходения трафик на килобайти. Така например, ако клиентът изразходи 1МВ в рамките на 10 интернет сесии, той ще плати сумата написана в договора за 1МВ, но умножена по 10.
Потребителят може да плати посочената сума в договора само, ако успее да реализира в рамките на 1МВ потребление една интернет сесия.
От КЗП смятат, че операторът не е лоялен към своите клиенти по отношение на тарифите за мобилен интернет, поради което са наложили забрана за предоставяне на заблуждаваща информация. По закон глобата за това е 15 000лв.