Гледай
на живо

Мощна буря заплашва Гърция

Южната ни съседка бе разлюляна и от земетресение

Мощна буря заплашва Гърция Властите в Гърция издадоха предупреждения за опасно време в цялата страна. Южната ни съседка се готв... thumbnail text

Властите в Гърция издадоха предупреждения за опасно време в цялата страна. Южната ни съседка се готви за мощна буря. Метеоролозите предупредиха, че има голяма вероятност средиземноморският циклон, известен като „Ксенофон“, да прерасне в следващите часове в още по-силна буря, подобна на урагани и тайфуни. Сегашната буря предизвика вълна от наводнения в Тунис и Либия през последните няколко дни, преди да се премести на север над Средиземно море към Европа.

Предупрежденията за лошо време в Гърция са в сила до неделя, когато се очаква циклонът да се придвижи на изток.

Хората са предупредени да не излизат от домовете си, ако не се налага.

На западния остров Кефалония няколко села бяха евакуирани, тъй като силните ветрове разпалиха  горски пожари. Редица училища затвориха врати, а бурята принуди фериботите да останат в пристанищата.

Същевременно земетресение разтърси южната част на Гърция. По данни на Европейския сеизмологичен център трусът е бил с магнитуд от 5,2 по Рихтер и удари край западното крайбрежие на Южна Гърция, на 245 км югозападно от Атина. Няма незабавни съобщения за материални щети или пострадали хора.