София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

НАТО модернизира системата за противоракетна отбрана в Румъния

Русия реагира на новината и заяви, че „внимателно“ следи този ход

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

НАТО завърши миналия петък дълго планирана актуализация на системата за балистична противоракетна отбрана Aegis на брега в базата в Девеселу в Румъния.

Актуализацията се провежда на целия флот на системата за балистична противоракетна отбрана Aegis и не предоставя никакви офанзивни възможности на системата за противоракетна отбрана Aegis Ashore, се казва в съобщение на НАТО.

„Актуализацията е част от европейския поетапен адаптивен подход към отбраната от балистични ракети, който беше обявен през септември 2009 г.“, се казва в съобщението.

По време на актуализацията НАТО временно внедри терминална система за защита на височината (THAAD) в базата в Девеселу и сега, когато ъпгрейдът е завършен и Aegis Ashore отново е онлайн, „THAAD системата ще бъде преразпределена по план“.

НАТО обяви модернизацията на системата за противоракетна отбрана в Румъния и разполагането на системата THHAD в базата в Девеселу в средата на април тази година. Русия реагира на новината и заяви, че „внимателно“ следи този ход на САЩ. Руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко заяви, че Русия има два въпроса, свързани с това разгръщане: какви са причините за разполагането на THAAD и каква е модернизацията на съоръженията в Румъния. Той каза също на репортерите: „Ние внимателно следим. Има руска поговорка„ Нищо не е по-постоянно от временна поправка".