София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Навършват се 51 години от потушаването на Пражката пролет

Стотина души са убити в първите дни на военната операция

пропускане
5 годиниКултура 2 Боряна Райчева

Навършват се точно 51 години от навлизането на войските на Варшавския договор в Чехословакия за смазване на Пражката пролет и мечтата за „социализъм с човешко лице“.

В нощта на 20 срещу 21 август войските на Източния блок започват да навлизат в територията на Чехословакия. Според официалните съветски власти войските им са „повикани“ от чехословашките комунисти, които са потърсили братска помощ против контрареволюцията.

Между 5 и 7 хиляди съветски танка нахлуват в Чехословакия. България участва в потушаването на Пражката пролет с два мотострелкови полка и един танков батальон.

Поне 200 хиляди съветски войници са разположени в Прага. В 4 часа и 59 минути Радио Прага обявява, че столицата и цялата страна са окупирани и призовава гражданите да не оказват въоръжена съпротива. Още сутринта обаче стотици хора се събират на протест пред дулата на танковете. Стотина души са убити в първите дни на военната операция.

С окупацията Съветският съюз задушава опита за реформи и частична либерализация.
Годишнината от окупацията ще бъде отбелязана днес с възпоменателно събитие пред сградата на радиото в Прага, където се очаква да говори премиерът Андрей Бабиш.