София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Не се обсъжда отмяна на лятното часово време

Според Кунева местенето на стрелките не се отразява негативно на хората

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Засега не се обсъжда отмяна на лятното часово време. Това каза вицепремиерката Меглена Кунева в отговор на въпрос на независимия депутат Велизар Енчев. Енчев каза, че икономическият ефект от смяната на времето е недоказан, а вредите за здравето на хората са сериозни.

Кунева му отговори, че на ниво ЕС въпросът за лятното часово време не се обсъжда.

Тя приведе данни, според които смяната на времето не се отразява негативно на населението.

Кунева цитира здравното министерство, според които промяната на часовото време не е проблем за повечето хора, възможни са временни проблеми с адаптацията при работещите ранни сутрешни смени, но на министерството не са известни научни доказателства, че смяната на времето води до риск за здравето или безсъние.

Статистиката сочи, че няма увеличение на трудовите злополуки в периода, в който се местят стрелките на часовниците.

От Министерството на икономиката смятат, че промяна има положителен ефект върху икономическите отрасли. От транспортното ведомство са посочили, че автомобилният транспорт няма проблеми с лятното часово време, няма и данни промяната да се отразява негативно върху безопасността по пътищата.

По данни за последните три години от Министерството на енергетиката налице е тенденция на постепенно линейно отслабване на влиянието, а спестената електроенергия за осветление възлиза на 24 088 мегавата.