София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Неизвестната сага за Владислав Варненчик“ вече и на български

Една от най-загадъчните фигури на Полша и Унгария

4 годиниИстория 15 Боряна Райчева

Владислав Варненчик може и да не е загинал в битката край Варна, а един от синовете му може да е Христофор Колумб.


Авторът на книгата Йордан Михов е роден във Варна – градът, който е тясно свързан с Владислав Варненчик и стига до сензационни открития за смъртта на младия крал. Получил е и предложение от канцеларията на руския президент за създаването на исторически филм по книгата. Той би могъл да бъде съвместна продукция между държавите, които проявяват интерес към личността на Владислав Варненчик – Полша, Португалия.
Известната битка край Варна между полско-унгарския крал и турските войски с цел спиране на турските завоевания и освобождение на християните, пробужда интереса на автора. За съжаление, битката е загубена, а след нея никъде повече не се споменава името на 20-годишния крал. Предположенията са, че е загинал тогава.


Йордан Михов решава да провери тези факти и стига до интересното откритие, че може би Варненчик не е загинал тогава. Доказателство за това е и фактът, че след битката турският султан е поискал главата на Варненчик. Тя трябвало да бъде потопена в буркан с мед и да бъде показвана за назидание. Полски и унгарски пратеници отиват, за да проверят дали това наистина е техния крал. Откриват, че изложената глава е на рус човек, а Варненчик е бил чернокос. Никога не са открити тялото и доспехите му.


Предполага се, че първородният му син е един от най-големите отриватели през Средновековието, а именно – Христофор Колумб, но тази теория остава само конспиративна. В град Мадейра се намира надгробната плоча на Варненчик, а до ден днешен Военноморското училище чества рождението му официално.