София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Фондация Македония почете приноса на Царство България за спасението на българските евреи

Декларация във връзка с 80 години от спасителната мисия на българите

13 сИстория 1162 Адриан Асенов

Декларация на Фондация Македония:

В навечерието на осемдесетата годишнина от спасяването на българските евреи, Фондация Македония изказва сърдечни поздрави на роднините и наследниците на десетките хиляди спасени български евреи от ужаса на Холокоста, който бе създаден от противочовешкия нацистки режим, в Германия и доведе до унищожаването на съдбите на милиони евреи и други етноси в Европа. Без прякото и активно участие на българския народ, Българска православна църква и общественици като народния представител Димитър Пешев, спасяването на близо 50 000 български евреи, нямаше да бъде възможно. Трябва да изкажем своята признателност и на държавното ръководство на Царство България, в лицето на цар Борис Трети, без чиято воля и подпис, нямаше да можем днес да се поздравим със спасяването на толкова много човешки съдби и хора. Именно благодарение на волята на българския народ и държава, Царство България остана единствената държава в Европа, която спаси всички свои евреи и с човеколюбива грижа отстояваше тази воля и желание за братска помощ, в условията на най-тъмния и противочовешки тоталитарен нацистки режим, който Германия създаде и разви.
Мъката от милионите убийства над евреи и други малцинства в Европа, извършени от нацисткия режим в Германия, събужда днес в нас чувство на отговорност и толерантност към всички народи в Европа, както и воля за отстояване на демократичните ценности и мирът между хората и народите.
С известно притеснение и тревога следим някои опити за насаждане на историческа вина към Царство България за трагичната участ на над 11 000 евреи от Македония и Беломорието! В тази връзка държим да подчертаем, че всякакви опити за прехвърляне на вина за Холокоста към трети държави, представлява опит за оневиняване на нацисткия режим в Германия и пагубната роля на този режим за смъртта на милиони евреи и други народи с Европа ! Не може и няма как отстоянието на времето да заличи действията и вината на тоталитарния нацистки режим, всякакви опити за прехвърляне на историческата отговорност на този режим, представлява пречка за пълноценното признаване на Холокоста и възможността за прошка, каквато Федерална република Германия поиска и получи, преди десетилетия. В тази връзка, считаме тези опити за вредни и ненаучно издържани, както заключи Института за исторически изследвания към БАН, ръководен от проф. Даниел Вачков, а също и някои отделни учени от БАН, в своите научни трудове, като например: доц. Спас Ташев.
Днес, ние наследниците на гражданите на Царство България, можем да се прегърнем и поздравим с наследниците на спасените български евреи и да си кажем: благодарим Ви за приятелството, за възможността да живеем в мир и да градим общо бъдеще за всички ! Защото това е нашата отговорност днес - пред желязната воля на нашите предци вчера, които с воля за живот, бяха спасиха и бяха спасени, за да покажат, че Човекът и неговото добро, може да бъде по-силен от най-силния тоталитарен режим !