София 25 °C София 25°C - предимно облачно Велико Търново 20 °C Велико Търново 20°C - предимно облачно Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - разкъсана облачност Варна 23 °C Варна 23°C - ясно небе Бургас 22 °C Бургас 22°C - ясно небе

Сдружение "Артилерия - генерал Владимир Вазов" отбеляза деня на Артилерията

Артилеристи почетоха 110г. от началото на Одринската битка

1 годинаИстория 27 Адриан Асенов

Сдружение "Артилерия - генерал Владимир Вазов" отбеляза деня на Артилерията. Председателят Радослав Георгиев излезе с обръщение по случай празника: 

 Утре 11 март 1913г. в 2ч. сутринта започва артилерийската подготовка на атаката на източния сектор на Одринската крепост в Балканската война. Със него се поставя началото на овладяването на гр. Одрин. С точните си и бързи действия артилеристите нанасят големи загуби в жива сила и бойна техника на защитаващите крепостта войници на Шукри паша със което допринасят за успешната атака на пехотата и овладяването на Одрин. Поради това 11 март е определен за празник на ракетните войски и артилерията на Българската армия. По традиция сдружение "Артилерия - генерал Владимир Вазов" Плевен организира тържество по случай празника. На него присъстваха артилеристи и други военнослужещи от запаса, много гости и граждани на Плевен. Беше връчен приз "Лидер на специалността Полева артилерия" на курсант старшина Яна Шуманова от НВУ Васил Левски, факултет артилерия ПВО и КИС Шумен. Приз "Доблест" първа, втора и трета степени на ученици от Плевенска област с достойни постъпки. Приз за гражданска доблест и чест на служители от МВР и регионалната служба Пожарна безопасност и защита на населението. Наградени с грамоти ученици от спортното училище Георги Бенковски, спечелили златни и сребърни медали на международни състезания. Бяха наградени и много представители на Образованието, Културата и общественици.