София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

НЕНЧЕВ СПИРА ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА В МО

500 ВОЕННИ ЩЕ ПАЗЯТ ГРАНИЦАТА НИ

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Първа спряна обществена поръчка в отбранителния сектор след прекратяването на процедурите по ред други от последните седмици. Това стана ясно от пресконференция на ресорното ведомство. 
Поръчката е на стойност 1,5 млн. лв.
Вече е ясен и броят военни, които ще вземат участие по опазване на родните граници от мигрантската вълна. Това ще бъдат 500 военнослужещи в армията, които ще работят съвместно с Гранична полиция и МВР. Те ще бъдат въоръжени, но няма да имат правото да задържат лица. Освен сухопътни войски, по родните пунктове ще бдят служители на МВР и военно-въздушните сили. Ненчев не конкретизира финансовите ресурси, които ще бъдат вложени в опазване на границите ни, като заяви, че те зависят от бежанския поток, който преминава през наши територии.
Все още не е ясно и дали ще бъде върната задължителната казарма. По думи на военния министър това ще се разбере до дни. Ненчев допълни, че решението е на Народното събрание и ако то бъде взето, от ресорното ведомство ще се съобразят с него. Военният министър изрази резерви към идеята и добави, че според него 3,4 или 5 месеца служба са напълно достатъчни.
Така военнослужещите от първа категория труд вече ще могат да се пенсионират на 46 г.