София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

НИКОЛИНА АНГЕЛКОВА РЕКЛАМИРА БЪЛГАРСКИТЕ КУРОРТИ ПРЕД РУСКИТЕ ДЕПУТАТИ

БЛИЗО ПОЛОВИН МИЛИОН РУСНАЦИ ПОЧИВАТ В БЪЛГАРИЯ ВСЯКА ГОДИНА

8 годиниИкономика 4 Боряна Райчева

Министърът на туризма Николина Ангелкова ще представи България като целогодишна туристическа дестинация в руската Дума.

В прессъобщението на министерството се посочва, че България е сред малкото държави, които ще имат тази възможност и единствената от региона, които са получили покана за участие в парламентарните изслушвания в Долната камара на Федералното събрание. На него ще присъства и председателят на Думата Сергей Наришкин.

Дебатите се организират със съдействието на Федералната агенция по туризъм и с участието на депутати, представители на министерства и отраслови организации, които са пряко свързани с туристическата индустрия. Целта е да се набележат мерки за увеличаване броя на руските туристи към перспективни и нови туристически направления като България, Мароко, Куба, Китай, Тайланд, Шри Ланка, Индия, Доминиканската република.

Министър Ангелкова ще бъде придружавана от председателя на Комисията по икономическа политика и туризъм в Народното събрание Петър Кънев. Акцент в представянето на България ще бъде потенциалът ѝ като привлекателно за руските туристи направление за морска ваканция и възможностите за разнообразни специализирани услуги в сектора.

В петък ще има и кръгла маса за развитието на българо-руските отношения в областта на туризма в посолството на България.

През 2015 г. България е посетена над 485 хил. руски граждани, като близо 400 хил. от тях са  посетили страната през лятото. Приходите от посещенията им само през летния сезон са около 400 млн. лв. Данните показват, че над 70 на сто от руските граждани пътуват до България за почивка и отдих, а над 300 хил. руснаци имат недвижими имоти, предимно по морето.