Гледай
на живо

Нова вълна протести във Франция

Мобилизация на органите на реда за строги мерки на сигурност

Повече от 80 000 служители на полицията и жандармерията ще осигуряват реда по улиците на френските градове във връзка с новата акция на „жълтите жилетки“. Това съобщи вестник "Вен минют", позовавайки се на източници във френското вътрешно министерство.

Лидерите на "жълтите жилетки" призоваха в социалните мрежи поддръжниците да излязат на демонстрации в столицата и провинцията. Градовете, в които акциите ще бъдат най-масови са Париж, Бордо, Лион, Тулуза, Лил, Нанси, Ла Рошел и Руан. Място на срещата - площад "Бастилия".

Както съобщават от префектурата на столичната полиция, властите в Париж ще установят периметър за сигурност в центъра на града, който обхваща улиците, водещи към Елисейския дворец, сградите на Министерството на вътрешните работи и други държавни учреждения. Префектурата мобилизира повече от 5 хиляди служители на реда в тези квартали.

Други представители на "жълтите жилетки" призоваха протести да се проведат на площад „Бастилия“. Според организаторите 27 хиляди души вече са проявили интерес към тази проява. Полицията очаква други групи демонстранти да се съберат на площада на Републиката и на подстъпите към на Шанз-Елизе. "Жълтите жилетки" ще организират протести и по магистралите в регионите.