София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

НС отваря врати за посетители

Поводът е отбелязването на 140 години от Учредителното събрание

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Сградата на Народното събрание  отваря врати за посетители напълно безплатно на 10-ти февруари вторник. 
 
Във времето от 10:00 до 16:00 часа всички желаещи ще  могат да разгледат свободно храмът на законодателството у нас, като първите пристъпили прага ще бъдат посрещнати лично от председателката Цвета Караянчева.
 
Поводът е навършването на 140 години от първото заседание на Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция, денят на отворени врати е част от инициативите за отбелязване на събитията.
 
В сградата на парламента гостите ще могат да видят оригиналите на Търновската конституция и на Сребърната конституция. Сред експонатите са лични вещи на Петко Р. Славейков - първата Библия на говорим български език от 1871 г., издадена в Цариград, джобен часовник, калъф за пера, мастилница, перо, с което е писал, сребърна кутия и броеница, както и масата, която той донася от дома си, за да бъде подписана на нея Търновската конституция.
 
В Народното събрание гражданите ще имат възможност да разгледат и пътуващата експозиция "140 години от Учредителното събрание и подписването на Търновската конституция". На 40 пана тя проследява събитията от свикването на Учредителното събрание, неговата дейност и подписването на първата ни конституция, както и промените в нея до обявяването на Независимостта на България. 
 
Предстои в рамките на честванията на 140-ата годишнина от Учредителното събрание изложбата ще бъде представена във всички областни градове.