Гледай
на живо
Vox Populi

Осъдиха бившия бразилски президент на 17 години затвор

За корупция

Бразилският съд отхвърли жалбата на бившия президент Луис Инасио Лула да Силва по дело за корупция и пране на пари, като удължи срока на затвор до 17 години и един месец. Това се казва в публикацията на страницата на Федералния окръжен съд в Twitter.

Въпросният случай касае къща и парцел в село Атибая в щата Сао Пауло. Според органите на реда истинският собственик на този имот е Лула да Силва, въпреки че той е регистриран официално на хора от обкръжението му. Разследването предполага, че къщата в Атибая може да бъде придобита от бившия президент с незаконно получени средства или да е прехвърлена на полицата от частни компании в замяна на определени привилегии. Лула да Силва твърдеше, че наистина има намерение да придобие този имот, но неговият собственик отказа да го продаде.

Лула да Силва стана първият екс-президент на Бразилия, който влезе в затвора поради криминално дело, свързано с корупция. През април Върховният съд намали срока на затвора на политика от почти 13 години на 8 години и 10 месеца. Бившият държавен глава отхвърли всички обвинения срещу него.

На 8 ноември политикът беше освободен, след като ден по-рано Федералният върховен (конституционен) съд промени практиката на изпълнение на наказанията, които са били в сила до този момент, което включва присъдата да бъде задържана, след като жалбата е отхвърлена по първоначалната присъда. Благодарение на това бившият президент, въпреки новата присъда, може да изчака, докато всички инстанции на наказателни дела, по които той е подсъдим, бъдат разгледани.