София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Падна правителството на Украйна

Зеленский призова за оставка на Кабинета

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Премиерът на Украйна Володимир Гройсман съобщи, че подава оставка. Той заяви това по време на брифинг.
"Взех решение за себе си да подам оставка веднага след следващото заседание на правителството в сряда", информира той.

Министър-председателят припомни, че Володимир Зеленский по време на встъпителната си реч е казал, че правителството трябва да се разпусне.
"Мисля, че всички разбирате, че правителството подаде оставка пред новоизбраната Върховната Рада на Украйна, а не пред новоизбрания президент", каза Гройсман.

Гройсман също така добави: "През трите години на работа на правителството, аз изобщо не се срамувах от това, което успяхме да направим, и колко адекватно отговорихме на предизвикателствата и кризите, с които се сблъскахме."

Припомняме, че днес президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на церемонията по встъпването си в длъжност призова за оставка на Кабинета. Той отбеляза, че украинското правителство трябва да има нови лица и нови "прозрачни правила на играта".

По-рано Гройсман заяви, че планира да остане на поста си до парламентарните избори през октомври 2019 година. След това припомни, че президентските и парламентарните избори са две различни неща, които не са свързани помежду си. Според него, след като бъде избран следващият парламент, ще бъде сформирана нова коалиция и ново правителство.

На 11 април, след първия тур на президентските избори, Гройсман каза, че ако Зеленский спечели изборите през 2019 г., той не възнамерява доброволно да подаде оставка. На 22 април Гройсман обяви намерението си да сформира нова политическа сила за участие в парламентарните избори, които ще се проведат през есента.