Гледай
на живо

ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ В СЛОВАКИЯ

ПРЕМИЕРЪТ ФИЦО ВЕРОЯТНО ЩЕ ЗАПАЗИ ПОСТА СИ

ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ В СЛОВАКИЯ В Словакия се провеждат парламентарни избори. Управляваващата от 8 години социалдемократическа парти... thumbnail text

В Словакия се провеждат парламентарни избори. Управляваващата от 8 години социалдемократическа партия „Смер“ на премиера Роберт Фицо изглежда ще загуби самостоятелното си мнозинство, но все пак има големи шансове да остане на власт с подкрепата на един или два коалиционни партньори, пишат световните информационни агенции.

Управляващите заложиха на антиимиграционна реторика и според последните проучвания „Смер“ ще вземе между 32 и 38 % от гласовете, докато най-близките конкуренти са на около 20 пункта и без съмнение ще остане първа политическа сила в 5,4-милионната централноевропейска страна.

Фицо твърдо поддържа антиимигрантския курс на Вишеградската четворка, в която са още Унгария, Полша и Чехия и заяви, че Словакия няма да поеме своя дял от квотното разпределение на мигрантите, което предвижда ЕС.

"Мултикултурализмът е измислица. Щом пуснеш мигранти да влязат, можеш да си имаш проблеми. Буквално всеки път, когато има терористично нападение, са замесени мюсюлмани", заяви неотдавна словашкият премиер.

Той дори сезира Съда на ЕС заради плановете за квотно разселване на мигрантите.

Словакия е встрани от пътя на мигрантите към Западна Европа, но въпреки това страховете сред словаците от бежанска вълна са големи и са в центъра на предизборната кампания, коментира „Ройтерс“ в анализ за изборите.