София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Пейката на Славейкови е отново на площада

Тя вече е реставрирана

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Пейката на баща и син Славейкови беше реставрирана и отново е на площада в центъра на града. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова. Монтажът на композицията бе днес и събра десетки граждани, общински съветници, кмета на София Йорданка Фандъкова, известни личности и журналисти.

Йорданка Фандъкова заяви, че след реставрацията, която беше направена на пейката на баща и син Славейкови, тя вече е на площада. Тя обясни, че архитектът е настоявал да се върне идеята в цялост заедно със сянката на пейката, която е била в проекта, но не е била реставрирана.

Статуята бе реставрирана от арх. Станислав Константинов. Творбата е дело на него и дългогодишния му приятел Георги Чапкънов - Чапа. Пейката бе свалена и отбелязано къде да се монтира. 8-сантиметровия гранит бе разпробит и Славейкови отново здраво "седнаха" на площада. Новото е, че пред тях бе поставена сянката им, изработена от месинг.

Арх. Константинов е предвидил, всеки който седне до Славейкови, сянката му да се приобщи към тази на баща и син.
Първоначално творбата е поставена през 1998 г. При старта на ремонта на улица "Граф Игнатиев" е изнесена, за да се запази и повече от година тя липсваше на пространстровото около "Графа".