София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Перник на протест за водата си

Местните искат някои да поеме отговорност за наложения режим

пропускане
4 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Жителите на Перник излизат на протест, заради наложеният в града вече трети ден режим на водата. От 18 ноември живеещите в миньорския град се радват на вода сама във времето от 5:00 до 10:00 часа сутринта и от 17:00 до 22:00 часа вечер. 
 
Причината за това е намаленото количество вода в язовир Студена. Пълният капацитет на водоема е 25 милиона кубика, а в момента там има само 5 милиона кубика вода. Поради тази причина шефът на местното ВиК дружество Иван Витанов и областният управител Ирен Соколова са категорични, че за да стигне водата, трябва да има режим, който да продължи поне 5 месеца.Хората твърдят обаче, че дори този режим не се спазва и се случва да нямат вода по цял ден, а друг път та изобщо да не спира.
 
Протестът днес е именно пред местното ВиК, а хората настояват някой да поеме отговорност за случващото се. Хипотезите за възникналия проблем са няколко, като според новоизбрания кмет, вината е на шефа на водоразпределителното дружество, когото заплаши, че ще даде на прокуратурата.
 
Междувременно, текат срещи между новия кмет Станислав Владимиров и управляващите в лицето на министъра на регионалното развитие и благоустройството, за да се открие начин за справяне с кризата