София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Петкова: „България спазва изискванията на ЕС“

България ще продължи да използва въглищни централи, обясни министърът

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че България ще продължи да разчита на въглищни централи в следващите години. Тя допълни, че страната ни спазва стриктно изисванията на Европейския съюз, а именно функциониращ енергиен апазар, гарантиране на енергийната сигурност и насърчаване на мерките за развитието на енергийната ефективност.
Проучването да министерството показва, че в Маришкия басейн ще има ресурси в следващите 60 години, през които България ще се възползва от тях. Теменужка Петкова обясни пред експертите, че ясно е заявила тази политика в Брюксел. Според нея в последните 12 години са вложени над 1 млрд. лв. в серопочистващи устройства за модернизация на въглищните централи.
Темата за доставката на природния газ Петкова определи като важен приоритет на правителството. Тя обясни, че с наличието на само един източник за доставка, няма как да се говори за развитие на пазара на природния газ. В рамките на следващата седмица ще започне строителството на интерконектора Гърция-България. Очаква се тръбата да бъде завършена през 2020 г., а с реализацията на този проект 1/3 от потреблението на природен газ ще бъде от друг, различен източник за доставка.