София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Пхенян: САЩ предадоха Северна Корея

"САЩ ще бъдат изправени пред сериозни заплахи от страна на КНДР"

4 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Северна Корея разглежда провеждането на маневри от САЩ и Южна Корея като коварна стъпка, която заплашва националната сигурност на народната република. Това заяви представител на Държавния съвет на КНДР, чиито изявления са цитирани в сряда от Централната телеграфна агенция на Корея (CTAC).

"Пхенян, в съответствие с постигнатите по-рано споразумения, предприе всички възможни мерки за намаляване на военното напрежение и създаване на атмосфера на доверие. КНДР обаче не е видялa отговор от американска страна и се чувства предадена", подчерта представителят на Държавния съвет на страната.

Той също така отбеляза, че „Пхенян вече не възнамерява да толерира безразсъдните измислици на Съединените щати, които за доброжелателността им се отплащат с действия, еквивалентни на държавна измяна“.

Според представителя на Държавния съвет Пхенян е отворен за диалог, но в случай на натиск е готов да се договори от позиция на силата. "Ако настоящата ситуация не се промени, САЩ ще бъдат изправени пред сериозни заплахи и горчиво ще съжаляват за допуснатите грешки", обобщи севернокорейският представител.

По-рано беше съобщено, че в средата на ноември Съединените щати и Република Корея планират да проведат съвместни учения на ВВС, което ще бъде съкратена версия на пълномащабните маневри „Бдителни асо“ („Бдителни асо“). Сеул и Вашингтон отмениха няколко учения от миналата година, тъй като военните маневри на двете страни се разглеждат като провокация в Пхенян. Властите на КНДР многократно призовават Южна Корея да прекрати ученията със САЩ, тъй като те не допринасят за установяване на диалог.