Гледай
на живо

Победа на партийните събрания на Вирджинските острови за Хилари Клинтън

Клинтън почти си осигури номинацията на демократите за изборите на 8 ноември

Победа на партийните събрания на Вирджинските острови за Хилари Клинтън Бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън побеждава на партийните събрания на Демократическата... thumbnail text

Бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън побеждава на партийните събрания на Демократическата партия на американските Вирджински острови, съобщи ТАСС, позовавайки се на партията.

Клинтън е събрала 1308 гласа или 86,5%, а съперникът й сенатор Бърни Сандърс - само 186 или 12,3%. Така Клинтън добавя към актива си шестима делегати, а сенаторът от Върмонт – един.

Клинтън почти си осигури номинацията на демократите за изборите на 8 ноември. От окончателна победа я делят по-малко от 70 гласа. Очаква се този въпрос да се реши на 7 юни, когато ще се състоят първични избори на партията в Калифорния и още пет американски щата. За да бъде определена за официален кандидат на демократите, Клинтън трябва да разполага с подкрепата на 2383 делегати на националния партиен конгрес в град Филаделфия, щата Пенсилвания от 25 до 28 юли.

Сандърс е събрал до момента само 1545 делегати. В Калифорния, която ще изпрати на конгреса през юли 548 делегати, Клинтън изпреварва Сандърс по популярност с около 13 процентни пункта. Голямата преднина дава възможност на бившата първа дама да се съсредоточи върху борбата с Доналд Тръмп, който вече си осигури подкрепата на мнозинството на конгреса на републиканците, който ще се състои в Кливланд, щата Охайо от 18 до 21 юли.