София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Победа на управляващите в Полша

Според предварителните проучвания те получават 42,6% от гласовете

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Победа на досегашните управляващи в Полша и от с голяма преднина. Според предварителните проучвания, партията на Ярослав качински “Право и справедливост” води на провелите се вчера парламентарни избори в страната. 
 
Формацията получава 42,6% от гласовете на изборите за Сейм - долната камара на парламента с 460 места, което означава пълно мнозинство от 239 депутата.
 
Опозиционната Гражданската коалиция, водена от партията Гражданска платформа, заема второ място с 27,4% от гласовете.
 
На провелия се вот, полските граждани избраха 460 депутати на Сейма и 100 членове на Сената. Избирателните секции затвориха в 21.00 ч. местно време.
 
Традиционно този вот се смята за най-важният в Полша, тъй като долната камара участва в съставянето на правителството и контролира работата на кабинета.
 
Оценките до момента са, че полската управляваща партия „Право и справедливост” е спечелила, разширявайки мнозинството си, въпреки протестите и опитите на опозицията за обединение.
 
Припомняме, че „Право и справедливост” е остро критикувана от ЕС заради ограничаването на независимостта на съдебната власт в страната, твърдата позиция срещу мигрантите и нападките срещу хомосексуалните.
 
В същото време обаче, този десеният им популизъм, съчетан с мерки за увеличаване на доходите, водят до голямата популярност на партията сред поляците.