София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ПОЧИНА ВЕЛИКАТА МАЯ ПЛИСЕЦКАЯ

НА 89 ГОДИНИ СИ ОТИДЕ ЕДНА ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ БАЛЕРИНИ НА ХХ ВЕК

9 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Почина световната балерина Мая Плисецкая. Тя е починала на 89 години в Германия от сърдечен удар, съобщи генералният директор на Болшой театър Владимир Урин.
Плисецкая ще бъде погребана в Русия. Президентът Владимир Путин изказа своите съболезнования на семейството ѝ и на всички нейни почитатели.
Мая Плисецкая е родена в Москва, в известно еврейско семейство.
Влиза в трупата на Болшой театър след завършването на хореографско училище през 1943г. След оттеглянето на балерината Галина Уланова през 1960г. тя заема нейното място.
Плисецкая се прочува с изпълненията си на Одета-Одилия в "Лебедово езеро", Аврора в "Спящата красавица", Кармен в сюитата на Родион Шчедрин и др.
На 65-годишна възраст тя напусна сцената, но още дълго водеше майсторски класове.
Любопитно е, че Плисецкая много кратко се задържа в кордебалета и скоро получава солови роли в Болшой театър. Но заради антисемитизма в сталиновите времена тя среща враждебност и я пускат да пътува в чужбина.
Плисецкая прави толкова силно впечатление по света, че специално за нея започват да правят хореография имена като Морис Бежар и Алберто Алонсо.
Последният ѝ спектакъл за Болшой театър е "Дамата с кученцето", игран на 4 януари 1990г. След това тя напуска заради разногласия с ръководството.