Гледай
на живо

Пожар в Калифорния евакуира десетки хиляди

Унищожени са стотици домове и обществени заведения

Пожар в Калифорния евакуира десетки хиляди Огромен пожар в Северна Калифорния принуди десетки хиляди хора да напуснат домовете си. Бързо движещ... thumbnail text

Огромен пожар в Северна Калифорния принуди десетки хиляди хора да напуснат домовете си. Бързо движещата се огнена стихия обхвана болници и стотици домове. Жителите на щата бяха принудени да бягат от пламъците с колите си или пеша, съобщиха властите.

Огънят се разпространява с голяма скорост заради бурни ветрове и изключително сухи условия.

Изпълняващият длъжността губернатор на Калифорния Гавин Нюсъм обяви извънредно положение в окръг Бют, на около 290 км северно от Сакраменто, след като пожарът се разпрострял на повече от 18 000 акра само за осем часа без изобщо да бъде овладян.

С огнената стихия се борят около 1 500 пожарникари, както и 300 противопожарни автомобила, 20 булдозера, самолети и други превозни средства за поддръжка.

Много хора са пострадали от пожара, а властите съобщиха, че има и и смъртни случаи, но все още нямат достъп до засегнатите райони, за да потвърдят тези съобщения.

Пожарът, наречен "Лагерен огън" (Camp Fire), грози град Парадайс и 26-те му хиляди жители с пламъци, високи 15 метра. Запалената и евакуираната болница е именно в този град. Училищата в района ще останат затворени.

Град Чико с 93 000 жители може да е следващият на пътя на пожара, който според прогнозите е тласкан в западна посока от ветрове със скорост 56 км/ч, каза началникът на противопожарната служба в окръг Бют Дарън Рийд.