София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ПОКАЧВАНЕ НА РЕЧНИТЕ НИВА В СТРАНАТА

ВОДАТА В РЕКИТЕ В ПОЧТИ ЦЯЛАТА СТРАНА СА НАД ПРАГОВЕТЕ

9 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Очакват се значителни покачвания на речните нива в почти цялата страна. В резултат на снеготопенето, повишената почвена влага и количествата валежи, които се очакват, днес и утре ще има значително покачване на водните нива, съобщават от Министерството на околната среда и водите.
В почти цялата страна количествата вода в реките са над праговете за високи води. Преовлажнените почви пък са добра предпоставка за формирането на повърхностен отток, от което са възможни локални наводнения, допълват от министерството. Водосборите на реките Арда и Марица трябва да се следят с повишено внимание.
Повишение на водните нива се очакват в теченията на реките Лом, Огоста, Искър, Цибрица, Осъм, Вит, Янтра, Голяма Камчия, Луда Камчия, Арда, Тунджа и Марица.
При Елхово нивото на р. Тунджа е над оранжевия праг за тревога. Очаква се плавно да се понижи, но пак ще остане над прага. При Ямбол нивото на реката е същото, но с понижаването се очаква да достигне до жълтия праг.