София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Порожанов подава оставка, ако Борисов му я поиска

Земеделският министър не се чувства виновен

пропускане
5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Земеделският министър Румен Порожанов е готов да подаде оставката си, ако премиерът Борсов му я поиска. Това заяви самият Порожанов на излизане от Специализирания наказателен съд, където повече от час той беше разпитван във връзка с извършени злоупотреби с европейски земеделски субсидии от страна на приближени на алкохолния бос Миню Стайков.
 
"В момента, в който прецени премиера, че по някакъв начин политически влияя от гледна точка на един или друг казус, ще подам оставка."
Ресорният министър обаче беше категоричен, че няма от какво да се притеснява във връзка с проверките. 
 
Порожанов обясни, че Държавен фонд земеделие, чийто шеф е бил той в разглеждания период, отговаря само за спазването на процедурите по отпускане на средствата, но няма задължението да контролира разпореждането с тях на бенефициерите и все пак, ако имало виновни, те трябвало да си понесат последствията.
 
Бившият шеф на Държавен фонд земеделие коментира и изнесените в медиите данни за закупения от него апартамент  през 2004-та година от около 250 кв. метра за сумата от 50 000 лева, както и фактът, че неговият син  е работил във фирми, одитирали и консултирали бенефициери по земеделски програми.
 
Мога да заявя, че абсолютно всичко като доходи, като имущество, каквото имам от 20 години насам, абсолютно всичко е декларирано- пред НАП, пред КПКОНПИ, така че не желая да го коментирам." заяви още Порожанов