София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Празнуваме писмеността си

Кирилицата е третата официална азбука на Европейския съюз

5 годиниКултура 11 Боряна Райчева

На 24 май отбелязваме един от най-светлите си празници. Честваме деня  българската просвета, култура и писменост. Празникът се свързва с почит към светите братя Кирил и Методии и създаването на глаголцата.
 
Според църковния календар Денят на Св.Св. Кирил и Методий, създали първообраза - Глаголицата - на българската писменост, която е и славянска писменост, се чества на 11 май.
 
Глаголицата претърпява своеобразни промени, докато се оформи в сегашния си вид - кирилица, на която се пише на български, руски, украински, македонски, сръбски и други езици. Кирилицата е официална азбука в Монголия и в някои републики от бившия Съветски съюз, а до XIX в. се е ползвала и в Румъния.
 
През 1851 г. в Пловдив за първи път се честват Св. св. Кирил и Методий. Денят по-късно започва да празнува като Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. През 1975 г. пред Народната библиотека в София е открит паметникът на Светите братя Кирил и Методий.
 
Кирилицата, която се използва от близо 11 държави като официална азбука и е опростен вариант на глаголицата.
 
В оригиналния вариант на кирилицата, съставен от св. Климент Охридски, има 44 букви за 44-те звука, за разлика от сегашната българска азбука с 30 букви.
 
По повод днешния празник, в цялата страна са предвидени редица тържества.