София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Прекрачена ли е граница в отразяването на случая с Цвети Стоянова?

Инцидента със „златното момиче“ - нарушени права или търсене на истината?

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Коментарите за инцидента с 21-годишната гимнастичка Цветелина Стоянова в интернет не спират да валят. Общественият интерес по темата набра внушителни размери още в първите часове на оповестяване на трагедията. И докато медиите се надпреварват кой да отрази в по-пълен блясък черната вест, хората се състезават да търсят виновник. За допълнителен смут в обществото от личната драма на едно младо момиче допринесе и бързото произнасяне на прокуратурата, която оповести само ден след случилото се, че най-вероятно става въпрос за опит за самоубийство. И тук можем да се запитаме: кой бърка? Дали медиите са търсили истината или неетичен пи ар? Да обвинява ли държавата държавното обвинение за гласното становище, или да аплодираме шумните реакции във Фейсбук? И ако СЕМ са прави, че сме прекалили, къде е границата на достатъчното? Кой превръща трагедията в сензация – медиите или онлайн потребителя?

Според бившия председател на медийния регулатор инцидентът е само повод, за да се търсят причините, причините за поглед към грапавата страна на спорта и бледите сенки на бляскавия шампионски живот.