София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Превозвачи на протест

Движението в почти цяла София е блокирано

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Около 100 камиона и 70 автобуса, разположени по софийските улици, блокират движението от рано сутринта. Причината е оповестен още преди дни протест на превозвачите, който съвпада с най-важния ден на българското европредседателство, в който се провежда срещата на върха между Европейския съюз и Западните Балкани.
 
Шофьорите изразяват недоволството си към  новите изисквания, които са известни като промените „Макрон”. По думите им, ако промените бъдат приети и те влязат в сила и за страната ни, това ще доведе до масов фалит на нашите транспортни фирми. 
 
Пред камерата на „Нова телевизия“ протестиращи заявиха, че около 120 000 работещи в бранша българи ще останат без работа, ако промените станат факт.
 
Поради тази причина България настоява за промяна на новите изисквания и темата ще бъде поставена от премиера Бойко Борисов и по време на срещите му с френския президент и германския канцлер Ангела Меркел.
Протестиращите обясниха още, че разходите, които предполагат новите правила, ще бъдат непосилни за фирмите, като те щели да се отразят и на всеки шофьор поотделно, защото вероятно част от загубите ще бъдат удържани от възнагражденията им.