София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Президентството: Има измама с „Българската Коледа“

Рекламна къща използвала името на благотворителната кампания

6 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

В администрацията на президента са постъпили сигнали за предполагаема измамна схема, при която се използва името на „Българската Коледа“. Това съобщиха от прессекретариата на Румен Радев и подчертаха, че организаторите на благотворителната инициатива на държавния глава не са упълномощавали както физически, така и юридически лица да осъществяват дейност по набиране на нови лица на кампанията.
"Дейността на Рекламна филмова къща „Златен лъв“ ЕООД, която провежда кампания в социалните мрежи за набиране на нови лица за „Българската Коледа“, е опит за злоупотреба и измама с името на благотворителната инициатива", подчертаха от "Дондуков 2".
Администрацията на президента се е обърнала към компетентните органи за предприемане на необходимите действия по случая, за да бъдат предотвратени и преустановени както на злоупотреби, така и уронване доверието в инициативата.
"Молим гражданите да бъдат предпазливи и при получаване на подобно предложение да проявят съобразителност и своевременно да информират съответните компетентни органи, с оглед предотвратяване на измама", призоваха от президентството.
В края на 2016 г. беше съобщено, че за 14 години "Българската Коледа" е събрала над 28 млн. лв. дарения, с които е помогнато на 3409 деца, а техника са получили 229 детски клиники в цяла България.