София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Проектанти искат да построят нов квартал в София

При одобрение, там ще могат да живеят над 7000 души

4 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Проектанти искат да построят нов квартал в София за 7700 души. Бъдещият квартал ще се казва"Запад". В момента територията на бъдещото строителство е празна и се намира на бул. "Панчо Владигеров", който свързва жк "Люлин" и "Обеля". Той ще е със самостоятелен център и със своя вътрешна пешеходна зона с магазини. Това обявиха те пред общинска комисия по екология.
За нуждите на бъдещия квартал вече частично е изградена инфраструктура – готово е продължението на ул. "Баба" с размери и осветление на булевард. Ще бъде изграден и съвсем нов друг булевард - "Стефансон". Той ще е успореден на жп линията, която минава прокрай гробищен парк "Бакърена фабрика". Архитектите предвиждат и построяването на нова метростанция, която да е между сегашните "Сливница" и "Обеля".
7-8 етажни сгради ще могат да бъдат построени там, защото разрешената височина до кота корниз в бъдещия квартал "Запад" е 25 м. 
Проектът предстои да бъде предложен за гласуване в Столичния общински съвет. При одобрение, до 10 години новият квартал ще бъде изцяло готов и населен.