София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Прокурорите в защита на Гешев

Възразяват срещу уронването на престижа на държавното обвинение

4 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Прокурори излязоха с позиция в защита на избрания от Висшия съдебен съвет Главен прокурор Иван Гешев.
 
От Асоциацията на прокурорите в България  заявяват, че са загрижени и еч възразяват категорично „срещу продължаващите опити за нагнетяване на напрежение в обществото и уронване престижа на прокуратурата, чрез подновяването на недостойната компроматна кампания срещу избрания кандидат г-н Иван Стоименов Гешев”.  
 
В разпространеното прессъобщение се казва още, че във всяка правова държава следва да се спазват стриктно законите, между които основният е Конституцията, която повелява да се зачитат правомощията на всяка една от трите власти- законодателна, изпълнителна и съдебна.
 
Според прокурорите протестите от последните дни показвали опит за недопустим уличен натиск върху работата на Висшия съдебен съвет. Критика държавните обвинители отправят и по посока на процедурните хватки, използвани от членотве на ВСС с цел да се забави гласуването на кандидатурата на Иван Гешев. Всичко това според тях пречело да се случи реалният дебат за законовите и професионалните критерии, приложими в процедурата за избор на главен прокурор.
 
Прокурорите заявяват още, че се противопоставят на опита на изолирани, по думите им, групи, които се опитват да скарат прокурорската и съдийската колегия.