София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Протест срещу нова кариера в „Кремиковци“

Фирма иска да добива строителни материали

7 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Софийското село Локорско и квартал „Кремиковци“ се вдигнаха на протест срещу инвестиционни намерения на фирма, получила правото да добира строителни материали в района. Те протестираха пред Министерски съвет.

Инвеститорът е предприел стъпки за достигане до добив. Телефонът за контакт на фирмата не отговаряше през целия ден.

РИОСВ – София, трябва да установи дали кариерата ще е опасна за околната среда.

В кариерата ще се използват взривове, за които от компанията уверили хората, че ще бъдат само два пъти в месеца. Те обаче се притесняват от вибрациите, шума и фините прахови частици, които застрашават здравето им.

Разрешението за разкриване на кариерата е разписано миналата година на 8-и декември, докато второто правителство на премиера Бойко Борисов беше в оставка. Договорът за концесия е подписан от министъра на енергетиката Теменужка Петкова, твърдят от Инициативния комитет, създаден от жители на населените места.

Съвсем скоро трябва да излезе екологичната оценка на проекта, която ще покаже каква е реалната опасност за населението, в случай че бъде реализиран.

Хората предупреждават, че няма да преустановят протестите докато не постигнат спиране на инвестиционния проект.

Обжалването на решението от двете страни, каквото и да е то, може да стане в 14-дневен срок след оповестяването му.