София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Протест във Видин с искане за магистрала до града

Протестиращите хвърляха яйца и домати пред дома на кмета на града

пропускане
5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Протестът в град Видин започна с автошествие и завърши пред жилищната сграда на кмета на града Огнян Ценков. Там протестиращите направиха снежен човек, който оприличиха на кмета и започнаха да го замерват с яйца и домати.

Протестиращите настояват кметът на Видин да поеме политическата отговорност за забавянето на процедурите по изграждането на пътното съоръжение. Преди няколко дни градоначалникът увери, че информацията за нежеланието му да стартира процедурите по промяна на Общия устройствен план на общината, е фалшива новина, но от гражданското обединение „Единни за промяна“ показаха цялата кореспонденция между кметът и АПИ, в която става ясно, че двете институции си прехвърляли топката кой да преработи парцеларния план. В четвъртък протестиращите са провели среща с премиера Бойко Борисов, който уверил, че няма да допусне следващо забавяне, а виновниците за сегашната ситуация, ще бъдат наказани.

Събралите се хора искат изграждане на магистрала от Видин до Ботевград. Точно преди една година видинчани излязоха на протест със същите искания и тогава им бе обещано, че изграждане на магистрала ще има. Според протестиращите обещанието е останало само на думи и документи.

В средата на тази седмица от Регионалното министерство обясниха, че има напредък за изграждането на новата магистрала, а забавянето е дошло от обжалване на обществената поръчка за строителство на отсечката Мездра - Ботевград. Във Видин също имало забавяне, заради правен казус, който се решил с промяна в закона за Устройство на територията.

"Вече има технически проекти, изготвени са подробни устройствени планове. Продължаваме с административните процедури, които са невидими за хората, но ние сме задължени за спазваме закона”, заяви регионалният министър Петя Аврамова.

Инж. Дончо атанасов, член на УС на АПИ заяви, че тази година ще се проведат процедурите за избор на изпълнител и успоредно с това ще се извършат отчуждителни процедури. Надеждите са до края на 2019 година да започне изграждането на магистралата.

Според новия проект, пътят от Видин до Монтана ще е магистрала и няма да съвпада никъде с досегашния. А пътят от Мездра до Ботевград ще е скоростен.