София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ПРОТЕСТИРАЩИ В ПАЛЕСТИНА: БЪЛГАРИЯ Е ВИНОВНА ЗА СМЪРТТА НА ЗАЙЕД

„ПОКУШЕНИЕТО НЯМА ДА ОСТАНЕ БЕЗНАКАЗАНО“

8 годиниКрими 2 Боряна Райчева

Протестиращи се събраха пред българското представителство в Рамала в Палестина, за да обвинят България за смъртта на Омар Найеф Зайед в палестинското посолство в София, съобщават „Ал-Джазира“ и БГНЕС.

Десетки, сред които и близки на Зайед, взеха участие в демонстрацията, която тази сутрин българско време, е протекла при засилени мерки за сигурност.
Протестиращите са вдигнали трансперант с надпис „Покушението срещу Ал Найеф няма да остане безнаказано”.

Държавата Палестина изпрати в България специална разследваща комисия, формирана по заповед на президента Махмуд Абас. Официалните резултати от аутопсията на Омар Зайед се очакват в следващите дни, а българските власти разпитват свидетели и членове на семейството му.

Според Арабската телевизия има много неясни характеристики на местопрестъплението в София, няма информация дали Зайед се е самоубил или е бил бутнат. Протестиращите близки и поддръжници на Зайед намират за необяснима и липсата на камери в палестинското посолство.

Припомняме, че Омар Зайед, палестински гражданин, беше убит миналата седмица в посолството на Държавата Палестина в София. Той се е укривал в България от 22 години, осъден на доживотен затвор за предумишлено убийство на еврейски студент. Той е член на Народният фронт за освобождение на Палестина (НФОП). През декември миналата година от Израел са поискали екстрадация на Заейд.