София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Проучване: 56% от американците не одобряват действията на Тръмп към Иран

52% считат, че убийството на Сюлеймани носи заплаха за САЩ

пропускане
4 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Повече от половината американци смятат, че убийството на командира на специалните части на Ал-Кудс от Ислямския революционен гвардейски корпус (елитни части на иранските въоръжени сили) Касем Сюлеймани е отслабил сигурността на САЩ. Това се доказва от резултатите от социологическо проучване, публикувано в неделя от телевизионния канал ABC.
Анкетираните са попитани как ситуацията със сигурността се променя за САЩ във връзка с американския удар, който уби Сюлеймани. 52% от участниците в проучването са заявили, че опасността за Съединените щати се е увеличила. Обратното мнение е на 25%. 22% от анкетираните смятат, че ситуацията в тази област не се е променила.
Участниците в проучването също са попитани дали одобряват мерките, предприети от президента на САЩ Доналд Тръмп във връзка със ситуацията около Иран. 43% са отговорили положително, 56% - отрицателно.
73% от анкетираните признават, че в една или друга степен са загрижени за възможността за война между САЩ и Иран. 27% от анкетираните твърдят, че това изобщо не ги притеснява.
Проучването е проведено по телефона в цялата страна от 10 до 11 януари. В него са участвали 525 пълнолетни американци.