София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Проверка установи три нарушения в ДГС – Белица

Съставен е акт на горския надзирател, охранявал участъка

7 годиниПравосъдие 5 Боряна Райчева

Три нарушения установи проверка, в района на Държавно горско стопанство Белица. Участъкът е охраняван от горския стражар Лазар Липев. Инспекцията е извършена от служители на Югозападното държавно предприятие и Регионалната дирекция по горите в Благоевград, след получен сигнал за нередности.

Сигналът е подаде на 21-и октомври. Инспекторите на контролния орган задържат автомобил, натоварен с дърва, и съвместно със служители на Югозападното държавно предприятие. Те предприема проверка на място, която продължава до 23-и октомври.

В понеделник е извършена проверката, която е установила, че има осем незаконно отсечени дървета от бял бор, които не били описани в позоволителните.

При извършената инвентаризация е установена разлика в броя и обемите между предварително изготвената документация за сечищата и действително добитата дървесина.

Служителите от Горското стопанство Белица са допуснали качествена иглолистна строителна дървесина да бъде разкроена и използвана като дърва за огрев.

На горския надзирател Лазар Липев е съставен акт за административно нарушение от инспекторите в РДГ - Благоевград. ЮЗДП е разпоредило на директора на териториалното поделение в Белица да потърси административно-дисциплинарна отговорност на виновните длъжностни лица и да представи доклад за предприетите мерки.